Älghultskrönikan

Älghultskrönikan 2018

Den första Älghultskrönikan sammanställdes 1941 och i år kommer den 75:e unika krönikan ut. Bortsett från några år på 1940-talet har en ny bok producerats varje år. Hur är det möjligt? Många bidrar och alla är välkomna! Älghultskrönikan är en riktig samproduktion. För att kunna berätta om allt som har hänt och händer i socknen behövs mångas kunskap och ”kom ihåg”. Utan skribenter och läsare skulle Älghultskrönikan inte finnas. Nytt material och nya pusselbitar så att vi lär känna vår hembygd ännu mer, tas alltid och tacksamt emot!

Nu är alltså årets hembygdskrönika klar! Moderna och gamla tider samsas på 336 sidor. Från förordets grekiske filosof Aristoteles fram till avslutningens valspecial bjuds ett varierat innehåll: flera hundra bilder från nu och då samt artiklar som rör sig från Chicago över Skottland och åter till socknens Silvereke och Brändebol. I år finns några insprängda tillbakablickar på äldre krönikors rika innehåll. Men den starka krönike-väven får också många nya inslag av gammalt, nytt, lånat och fått. ”Hembygdens sång” av Elin Fredriksson och ”Det är något speciellt med Älghultskrönikan” av Arne Svensson är två av alla värdefulla inslag i årets Älghultskrönika. Tack till alla som bidrar på alla vis!

Händelser från året som har gått märks särskilt i Älghultskrönikans sista del, där Alstermo IF 90-årsjubilerar och sporten sammanfattas av föreningarna själva. Vad som har hänt i skolan, förskolan, föreningarna, kyrkorna, socknen och kommunen lyfts i de årligen återkommande årskrönikorna. I ”Hänt och Hört” uppmärksammas hantverk lite extra och både modern glasstillverkning och gammaldags bygge av gärdsgård ryms här. Att föreningarna har fått extra energi under året, liksom att socknen ibland uppmärksammas i andra medier, gör oss glada och stolta. Vad som händer nu och här beskriver vi gärna i Älghultskrönikan!

Älghultskrönikans första hälft har fokus på det gamla livet i bygden eller vad som hände dem som en gång lämnade sin hembygd. Här berättas bland annat om svältåren för 150 år sedan, om ransonering av livsmedel för 100 år sedan, om tuggummikungen Wrigleys husman i Chicago, om skomakaren som blev vid sin läst, om storskiftesförrättningen i Kianäs, om gårdarna i Kvarterbo, om klubben Alsterfors IK, om när Hohult fick namnet Alstermo, om 1940-talets prästgårdsträdgård i Älghult, om dansbanan i Långaskruv och om särskild dramatik i den östra delen av socknen. Artiklarna ”Fordon från fordom i Hohult” och ”Från skolbarnens värld” visar enastående fotografier från Älghults socken.

2018 finns möjlighet att trycka både gamla och nya foton i färg och svartvitt med gott resultat. Det har varit en fantastisk teknisk utveckling sedan 1941, då den första krönikan endast innehöll två ganska oskarpa fotografier. Vi kan knappt se oss mätta på allt bildmaterial som finns nu för tiden. För den som vill läsa om allt som har hänt i vår socken i krönikorna från 1941 till 2018, finns mycket att upptäcka! I den 75:e Älghultskrönikan finns något för alla, hoppas Redaktionen.                                                                                                                  

Innehåll 2018

 


Älghultskrönikan 2017

Nu är årets krönika klar! Foton och händelser från förr, hänt och hört från året som gått, företagande, hantverk och mycket mer ryms på de 400 sidorna. I den 74:e krönikan står brev i centrum: från Betty, Johan, August, Gunhild och några till. Om hur en hembygdsbok redigeras och marknadsförs, om levnadsöden i äldre tider och om hur en ättling återvänder från Australien, står också att läsa i krönikan. Rydefors, Hageskruv, Horvan, Stenbrohult, Kianäs och Kvarterbo är några av alla platser i vår socken som artiklarna handlar om. Den bedjande ängeln, den första arbetsplatsen, den nya brudkronan, den försvunna pistolen och den äldsta föreningen i Älghult, får man också veta mer om, liksom att Älghults IF har 90-årsjubilerat, Amo Handboll kvalat och Amokabel fyllt 25 år. En elinstallatör berättar om sina 30 yrkesverksamma år, ett borttappat kärleksbrev från 1841 återkommer till socknen och gamla och unga sockenbor från förr ler mot oss på vackra foton tagna av Henrik Nilsson. Vad hände för hundra år sedan? Skogar brann, folket svalt och beslut fattades utifrån detta. I Hänt och Hört berättas om bland annat kommunala beslut, kultur och hantverk, men också om den stora skogsbranden i Gillbonderyd. Avslutningsvis allt nytt från skolor, församlingar och föreningar. Något för alla, hoppas Redaktionen                                                                     

Innehåll 2017

 


Älghultskrönikan

Den första Älghultskrönikan gavs ut 1941. Från 1947 har det kommit ut en krönika varje år. 2018 års Älghultskrönika är den 75:e årgången. Älghultskrönikan innehåller ett brett material om livet i Älghult och människor där, förr och nu. I vårt arkiv har vi exemplar av alla krönikor. Av de flesta årgångar har vi böcker till försäljning.

krönikanFörsäljning av krönikor
Älghults Cykel och Sport i Älghult
Råsmarks i Alstermo
Kommunhuset i Åseda
Bohmans Bokhandel i Nybro
Dillbergs Bokhandel i Kalmar
Cultix Bokhandel i Växjö

Beställning av krönikor
Gull-Marie Conradsson 0481-632 86 gull-marie.conradsson@hotmail.com

Kontakt med redaktionen redaktionen@elghulthmb.nu